dilluns, 14 de novembre del 2011

HEM ANAT A CAIXAFORUM



El 9 de novembre, els alumnes de sisè vam anar a CaixaForum, a Barcelona. Ens van explicar que abans, CaixaForum era una fàbrica tèxtil de cotó. Amb un mapa de la fàbrica ens van ensenyar quin procés es feia des de que arribava la matèria primera fins al final.

Aquella fàbrica s'anomenava “C. Casaramona”, que era el nom del seu propietari, que va morir el 1.913. Aquest empresari tenia quatre fàbriques més i mentre construïa aquesta, la que tenia al Raval es va cremar, per això, aquesta fàbrica modernista la va fer molt segura, amb dues torres amb un dipòsit d'aigua a dalt de tot de cadascuna, a més, la fàbrica estava dividida en dues naus separades per carrers que feien de tallafocs. Però no sols li preocupava la fàbrica, sinó també els seus treballadors. Com que al treballar el cotó s'expandeix una substància que es filtra pel nas fins arribar als pulmons, va decidir ventilar i il·luminar la fàbrica posant moltes finestres, per tal d'evitar que els treballadors es posessin malalts. A més, va ser la primera fàbrica en funcionar amb electricitat.
Més tard, quan La Caixa va comprar la fàbrica, va haver de reformar-la tota per fer l'actual museu, però com que la van declarar “Patrimoni Nacional”, no podien reformar-la, llavors van decidir ampliar-la sota terra. CaixaForum es va inaugurar l'any 2002, fa molt poc temps!


A la segona part de la sortida, ens van parlar d'Enric Sagnier Villavecchia, un arquitecte català que era de classe burgesa. El seu estil era eclèctic, que vol dir que utilitzava una barreja d'estils en els seus edificis. Sagnier va fer cinc centes construccions, per això diuen que Barcelona és la ciutat de Sagnier, encara que actualment només se'n conserven tres centes d'elles, com per exemple, el Tibidabo. Mentre Sagnier vivia, va ser un arquitecte molt reconegut, però a la seva mort a caure en l'oblit. 

Després de la visita, vam anar a dinar al parc del Montjuïc i vam jugar una estona pels jardins. Per tornar a l'escola vam viatjar en un tren de dues plantes i en arribar, ens van deixar jugar una estoneta al pati. I així va ser la nostra excursió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.